Arkitekten berättar

Haga är positivt laddat för Karlstadsborna. En stadsdel med en lång historia – ett lugnt och tryggt område som har samma närhet till stadens puls som till omtyckta rekreationsområden som Gubbholmen, Klarälven och området kring Sundstatjärn. Projektet i Kvarteret Hyttan tar plats i en varierad stadsbild och blandad bebyggelse där allt som verkligen behövs finns runt hörnet. Genom det skapas en nästan ojämförbar möjlighet till ett gott boende.

För att skapa ett samspel med den tidigare bebyggelsen i närområdet har vi valt att klä fasaderna i tegel av två olika typer. Det röda teglet på huset närmast stenbron förenar den befintliga byggnaden från 70-talet och den gamla traditionen i området med klassiskt rött tegel. Det ljusare, gulbeiga teglet, tar fasta i de ljusa putsade husen längs Tage Erlandergatan. Till detta läggs detaljer på de indragna takvåningarna i form av mörkgrön skiffer som sedan återspeglar sig i de gröna plåtdetaljerna kring balkonger och inglasningar. På så sätt förenas gammal byggnadstradition med modernt formspråk. Majoriteten av lägenheterna är planerade med balkonger, terrass eller uteplats med fin vy oavsett väderstreck och läge i kvarteret.

Platsen har varit helt avgörande för projektet och ger de boende ett unikt läge för en fantastisk livsmiljö. Med ett stenkast från klassiska Karlstadmotiv som Sveriges längsta stenbro, Östra bron, och de för Klarälven typiska dykdalberna, skapas en yttre miljö som är helt unik.

Dan Anders Persson, Mondo Arkitekter

ANMÄL DITT INTRESSE
Bostadsväljaren
BRF Hyttan